De naam van onze school

Wie waren de Baanderheren?

Het was in die tijd dat Harper van Randerode vanuit zijn burcht in Heinsberg (Duitsland) naar Boxtel afreisde. 
De Duitse keizer gaf hem de Heerlijkheid Boxtel in bruikleen. Zijn taak was het leengoed te beheren en zijn inwoners te beschermen tegen plunderende bendes zoals die van de hertog van Gelre. Eeuwenlang bleven de Heren van Boxtel
hun Duitse keizer trouw. Aan de hertog van Brabant hadden zij geen verplichtingen. Die vrijstelling werd door Johanna van Brabant in 1358 persoonlijk verleend als dank voor bewezen diensten. 

De Heren van Boxtel waren overigens niet zomaar heren, ze mochten zich ‘Baanderheren’ noemen. Zij mochten hun eigen banier (vlag) voeren en zelfs een eigen legertje hebben. De Baanderheren waren nobele mannen die samen met hun jonkvrouwen vanuit kasteel Stapelen zorgden voor welvaart en voorspoed in hun leengoed Boxtel, Gemonde en Liempde. De Baanderheren waren strenge meesters doch rechtvaardig, zelfstandig en doorzetters van het eerste uur.
Het Baanderherencollege streeft dezelfde kernwaarden na: zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Wij proberen leerlingen te laten ontdekken dat zij hun toekomst voor een groot gedeelte zelf invullen. Werken loont en inspanningen worden beloond. Je hebt met recht iets om trots op te zijn.